Как да постигнем най-добър ефект с обявa за продажбa на имот



Как да постигнем най-добър ефект с обявa за продажбa на имот
Автор: Zelanos Realty Solutions   

Начинът, по който е представен вашият имот има значение, защото първото впечатление е най-важно.

За да се привлече вниманието на по-голям брой потенциални купувачи и имотът ви да се продаде на по-добра цена и в по-кратки срокове, е изключително важно вашият недвижим имот да бъде представен по възможно най-добрия начин. Висококачествени снимки, добра видео презентация, наличието на планове с вътрешното разпределение и виртуален оглед на имота, може потенциално да повишат стойността на предлагания от Вас имот и да ускорят процеса по продажбата му.
Всеки търговец знае, че от ключово значение е стоката да има „добър търговски вид“, тъй като той привлича вниманието повече от тези стоки, които изглеждат неугледно.

Какво е необходимо, за да направите обявата на вашия имот да се откроява пред другите!

 

Представете имота по най-добрия начин

 

Заснемане на имота (фотографията)

Качествените снимки на предлагания за продажба имот, са едно от основните неща, които привличат вниманието на купувача. За да се заснемат висококачествени снимки на имота Ви, са необходими добри фотографски умения и оборудване. Няма как да постигнете това с камерата на мобилния телефон. Определено фотографията не е просто да заснемеш даден обект с каквото намериш под ръка, въпреки, че много от съвременните телефони разполагат с много качествени камери. Когато става въпрос за фотография на недвижими имоти, задължително е да имате налични висококачествен DSLR фотоапарат с най-малко 12 мегапиксела, широкоъгълен обектив с възможно най-ниско f-число (f-стоп) 1.8 или 2.8 и надежден статив. Това са минималните изисквания за обoрудване, като в някои случай може да се наложи и употребата и на допълнително осветление. Другото много важно нещо след оборудването са уменията, с които разполагате. За да бъде постигнато високо качество на фотографиите е необходимо да имате голям набор от творчески и технически умения при работа с осветление, експозиция и фокус.

Видео презентация на имота

Да заснемете видео клип разхождайки се из имота, не е достатъчно – нужно е нещо повече! Качествената видео презентация е едно от най-добрите решения, които използват професионалистите в бранша. То е най-краткия и лесен начин да представите основната информация за даден имот, на голяма маса потенциални купувачи, да спечелите тяхното внимание и да предизвикате желание в тях да го видят с очите си. Клипът трябва да съдържа основна информация за имота и локацията, които са от съществено значение за купувача. Няма да е изненада за никой, че за заснемането и обработването на видео презентацията е необходимо оборудване и съответните умения. Повече от препоръчително е да се включат панорамни кадри на сградата и на района заснети с дрон.

360° виртуален оглед на имота

Животът в условия на COVID-19 и ограниченията, които бяха наложени, промениха начинът, по който се продават недвижимите имоти. Въпреки, че виртуалните огледи се предлагат от доста години, наличието на такъв във вашата оферта вече не е само удобство а повече от задължително условие. По-последните данни на изследвания в сектора на недвижимите имоти, офертите с наличие на виртуални огледи получават с 85% повече кликвания от тези без. Виртуалната обиколка ще задържи вниманието на посетителите върху вашия имот за по-дълги периоди от време и така ще Ви осигури повече конкурентни предимства.

Планове на имота

Най-голяма яснота за вътрешното пространствено разпределение на имота може да се получи чрез етажните планове. Всеки брокер на недвижими имоти може да потвърди, че ако в обявата липсват такива, то 90% от проявилите интерес купувачи ще поискат да им предоставите такива в даден момент. Наличието на подробен план с вътрешно разпределение на отделните помещения с техните размери, ще имат положителен ефект спрямо потенциалите купувачи и ще ускори процеса по продажбата.

Автор: Личен архив.
План на вътрешното пространствено разпределение на апартамент с размери на отделните помещения. Планът отразява размерите и квадратурата на "светлата площ" на имота. Ние можем да направим замерване на чистата жилищна площ на Вашия имот и да го представим в 3D формат с вградени 360° панорамни снимки на помещенията.  

 

Планирайте продажбата на имота

 

Продажбата на недвижим имот е сложен процес, но ако имате правилен план и стратегия какво искате да постигнете и как може да постигнете това, то нещата ще се случат по-лесно и по-бързо.

Анализирайте пазара

Най-добрият начин да постигнете конкурентни предимства пред останалите продавачи, е като направите анализ на пазара и разберете какви са силните и слабите страни на вашия имот. Чрез анализ на пазара ще добиете представа какви са тенденциите на пазара, какво е търсенето и предлагането, какви са цените на сходни имоти в момента, така ще може да предприемете необходимите стъпки по определяне на офертна цена, изграждане на стратегия и планиране на самата продажба.

Определете правилната цена

Определянето на правилната цена е една от най-важните и трудни стъпки при продажбата на недвижим имот! Ако сте определили правилно цената, то и продажбата няма да закъснее. Винаги трябва да имате правилна преценка за пазарната цена на имота, който предлагате за продажба, защото никой купувач няма да плати по-висока цена за вашия имот, ако в момента на пазара има множество сходни имоти на по-ниска цена. За да се определи правилната цена трябва да се направи задълбочено проучване и анализ, както на вашия, така и на други подобни имоти.

Изградете си стратегия на продажбата

Стратегията за продажбата е изключително важна! Без нея няма как да реализирате добри резултати. Нормално е чрез продажба на имота всеки собственик да цели реализирането на максимален приход – тоест да продаде имота си на максимално висока цена, за възможно най-кратко време, като направи минимални разходи. За това е важно да изберете най-правилната стратегия.

Тя може да бъде на база „конкурентна цена“ – при която имотът Ви да има преимущество на база по-ниска цена спрямо конкурентните имоти. Това в никакъв случай не означава да се продава на загуба. Възможно е да сте закупили имот на определена цена и сега да го продавате със значителна печалба, но въпреки това продажната цена на вашия имот да е с по-ниска цена от всички останали имоти на пазара.

Друг вид стратегия, която може да предприемете, може да бъде на база „конкурентни предимства на имота“. Ако Вашият имот се отличава с уникални предимства, като например топ локация (разположен е в топ центъра на столицата или на първа линия от морето), или се намира в конкретна сграда или затворен комплекс, който се отличава с много добра инфраструктора и високо качество на строителството, то в такъв случай може да се търси по-висока продажна цена именно на конкурентните предимства на имота. 

Планирайте продажбата

След като сте избрали правилната стратегия трябва да планирайте и самата продажба на имота. Изключително важно е да се направи най-правилната преценка как ще бъде най-рентабилно за Вас, като продавач, да осъществите отделните етапи за продажбата. Къде ще рекламирате. Какво ще струва всичко това. Кой ще се заеме с тази задача – дали Вие сами или ще наемете професионалист.

 

Подготовка на имота

 

За да се постигне най-добрия ефект при заснемането на имота, обаче, първо трябва да се премине през няколко подготвителни етапа.

Почистване и подреждане на имота

Много е важно имотът да бъде добре почистен и подреден преди да бъде заснет. Определено не искате имотът Ви да е претъпкан с мебели и вехтории. Премахнете всичко излишно. Старите мебели не са нужно на никой. Колкото по-празен е имотът, толкова по-просторен ще изглежда. Това важи и при извършване на огледи. Стремете се видът на имота, който сте показали на снимките, да бъде същия и при извършване на огледи с потенциалните купувачи.

Ремонт на имота

Ако имотът има „отстраними дефекти“, които допринасят за обезценяването на имота, е добре да се обмисли вариант за тяхното отстраняване – замазване на пукнатини и боядисване на стени, смяна на подови настилки и фаянс и т.н. Ако например дограмата на имота е стара, това определено ще даде повод на купувача да се пазари за сериозна отстъпка от цената. Но ако я подмените, това ще е в плюс за Вас. Имотът ще има визията на добре поддържан и така ще може да поискате по-висока цена.

Осветлението на имота

Осветлението е от голямо значение за качеството на снимките. Най-подходящото е имотът да бъдат заснет на естествена светлина. Но в много случаи тя не е достатъчна. Най-подходящо е то да бъде с неутрална светлина и така няма да окаже влияние върху цвета на помещението. Преди да пристигне фотографът може да смените крушките, като поставите такива с неутрален бял цвят. Така ще се постигне цветна температура на снимките в диапазона 3500 – 5000 К, която е най-близо до естествената дневна светлина.

 

Но дори да имате добро представяне на имота и така да намерите по-лесно и по-бързо купувач, това няма да ви помогне да спечелите „играта“ в преговорите ако нямате необходимите професионални компетенции. За това винаги е по-добре да се обърнете към професионалист, който да Ви представлява, който да Ви помогне да определите правилна офертна цена, който няма да действа под влиянието на емоциите, а ще вземе най-разумните и правилни решения, за да постигне най-добрите резултати при продажбата.


 

 

Тази статия има единствено информационна цел и не бива да се възприема като препоръка и професионална консултация при покупко-продажба на недвижим имот или друг вид активи. Всички „материали“ (включително снимки/фотографии (чл.3 (1) т.7), графики, текстове, превод на текстове и цитати (чл.9) според закона за авторското право на Република България), са собственост на нашата компания, поради което са защитени от Закона за авторското право на Република България. При копиране на „материали“ се прилагат общите правила и условията за ползване.





Свържи се
с нас

Поискай оферта