ЕЦБ изпраща лихвите към нови върхове



ЕЦБ изпраща лихвите към нови върхове
Автор: Pixabay   

За ново покачване на лихвите предупреди председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Ново заседание на управителния съвет на ЕЦБ предстой да бъде проведено на 2 февруари. Има голяма вероятност на него основния лихвен процент да бъде повишен с нови 0,5 пункта, след като през юли 2022 г., той беше повишен за пръв път от 11 години. Това ще е петото повишения на лихвите през последните 8 месеца. Понастоящем трите основни лихвени проценти са съответно на нива от 2,75% за лихвения процент по пределното кредитно улеснение, 2,5% за лихвения процент по основните операции по рефинансиране; 2% за лихвения процент по депозитното улеснение. 

Въпреки спадът на инфлацията в Европейския съюз, който се наблюдава през последните 2 месеца на 2022 г., тя все още е на много високи нива. През декември тя спада до 9,2% след като през октомври достигна 11,5%. Това е рекордно ново на инфлацията в Европа за последните 40 години. Целта на централната банка е инфлацията да достигне нивото от 2%, но изглежда това няма как да бъде постигнато без по-сериозни действия.

Намеренията на ястребите от ЕЦБ са ясно – упорита борба с инфлацията. Това проличава и от доклада на проведената срещата по паричната политика на Управителния съвет на ЕЦБ, проведена във Франкфурт на Майн на 14-15 декември 2022 г. На него все-повече членове на управителния съвет заемат позицията, че предприетите мерки не са достатъчни за справяне с инфлацията. За това предприетите стъпки по затягане на паричната политика и повишаване на основните лихвени проценти трябва да продължат, което ще изпрати лихвите към нови върхове.

ЕЦБ вече отправи предупреждения, че с покачването на лихвите има вероятност от увеличаване на лошите кредити. Това може да окаже негативно влияние върху икономиката и имотния пазар. 

 


 

Тази статия има единствено информационна цел и не бива да се възприема като препоръка и професионална консултация при покупко-продажба на недвижим имот или друг вид активи. Всички „материали“ (включително снимки/фотографии (чл.3 (1) т.7), графики, текстове, превод на текстове и цитати (чл.9) според закона за авторското право на Република България), са собственост на нашата компания, поради което са защитени от Закона за авторското право на Република България. При копиране на „материали“ се прилагат общите правила и условията за ползване.





Свържи се
с нас

Поискай оферта