Защо е важно да използваме професионалист за имотна фотография



Защо е важно да използваме професионалист за имотна фотография

Когато става дума за имотна фотография може да се говори много и е невъзможно да обхванем всичко по темата в няколко реда. Моментната ситуация на имотния пазар е такава, че  ако недвижим имот трябва да бъде продаден в най-кратки срокове на най-добра цена и то в условията на голяма конкуренция, следва да бъде представен по такъв начин, че да изпъкне пред всички други. Ако го заснемем с камерата на телефона, едва ли ще постигнем такъв ефект. За това, когато търсим добър резултат от рекламата на имот, трябва да сме се погрижили той да бъде заснет по възможно най-добрия начин, защото снимката е един от най-важните елементи на една обява, който гарантирано привлича вниманието на купувачите.

При имотната фотография има няколко основни неща, които трябва да се вземат предвид, ако искаме да постигнем максимално добър резултат.

За да заснемем добра фотография на имот е необходимо да разполагаме с поне минималния набор от техника - добър DSLR фотоапарат, светъл широкоъгълен обектив с ниско f-число  (f/1.8 или f/2.8) оборудван с необходимите филтри и не на последно място - добър статив, без който няма как да постигнем достатъчно острота на снимката. С други думи, без статив камерата се движи, а снимката се размазва. Още по-голям ефект ще постигнем, ако използваме дистанционен фотоапарат.

Разбира се, кaчеството на снимката зависи от още много фактори - правилни настройки на фотоапарата и техниката на снимане - баланс на бялото, скорост, избор на f-стоп, фокус. Ако имаме умения за работа със светлина, ще постигнем добра експозиция на снимката. Правилният баланс на бялото, пък е решаващ за постигане на нормални и по-реалистични цветове на фотографията. Винаги трябва да се придържаме към възможно най-ниското ISO (100) и f/8 - f/11, така снимките ще по-ясни.

Снимането в RAW формат е от решаващо значение, тъй като след заснемането на даден кадър, фотография в такъв формат позволява повече възможности за последваща обработка. Дигиталната фо$тография не е само снимане. Чрез обработка със софтуерни програми, може да се постигнат невероятни резултати на изображенията, но понякога възможностите на програмите често се използват неправилно. Една от редовно допусканите грешки е прекoмерното редактиране - тоест прекалено увеличаване на цветовете, наситеността и рязкостта на фотографията, което я прави нереалистична. Винаги трябва да се стремим към по-естествен вид, близък до действителността.

Композицията на кадъра е едно от нещата, които ще превърнат снимката в истински завладяваща фотография. Всичко има значение - начинът, по който сме разположили даден обект в кадъра, съобразявайки се с диагоналите му, изборът на гледаната точка, ъгълът и височината на статива, от които ще снимаме. Широкоъглълният обектив ще ни помогне да заснемем по-добре цялото помещение, което ще предостави по-ясна представа за размерите му.

Направете достатъчно фотографии, за да може да изберете най-сполучливите от тях. Обектът трябва да бъде заснет от възможно повече гледни точки. Може да се изненадате какви кадри се получават от нестандартни положения. Добре е да се заснемат всички помещения. Ако в обявата липсват снимки на някоя от спалните, трябва да сте сигурни, че клиентът ще поиска още снимки.

Акцентирайте върху елементи от имота, които ще помогнат за продажбата.

Преди да започнем снимане на даден обект, трябва да го проучим добре и да го подготвим за заснемане.

Предварителното проучване на обекта (неговата изложение и ориентация спрямо четирите географски посоки) ще ни помогне да определим кога е най-подходящото време от деня за снимане на имота. Светлината е най-добрият приятел на фотографа, за това слънчевите дни са предпочитани за заснемане на имот. Определено, ако светлината е пряко върху фасадата, фотографията ще е ярка и наситена с цветове. Същото се отнася и за помещенията на имота, ако слънчевите лъчи влизат в тях, то стаите ще са светли и приветливи. Има един много тънък момент, когато снимаме помещение, а светлината от прозорците е срещу нас -в такива ситуации се изисква истинско майсторство, за да се получи добър кадър. Ако светлината е прекалено много рискуваме да получим “изгорели зони”, които не подлежат на последваща обработка.

В такъв случай, опитният фотограф ще направи серия от снимки и ще ги обедини, за да получи HDR (high dynamic range) фотография.

Подготовка на обекта изисква не само подреждане на имота, но и премахване на всички излишни вещи за опростяване на сцената. Колкото по-малко ненужни неща има в помещението, толко по-просторно ще изглежда то.

Заснемането на имота с дрон е още едно от задължителните изисквания, когато става дума за професионалното му представяне. Чрез панорамните снимки ще дадем на клиентите по-добра представа не само за имота, но също така и за района, в който се намира той. 

 


 

Тази статия има единствено информационна цел и не бива да се възприема като препоръка и професионална консултация при покупко-продажба на недвижим имот или друг вид активи. Всички „материали“ (включително снимки/фотографии (чл.3 (1) т.7), графики, текстове, превод на текстове и цитати (чл.9) според закона за авторското право на Република България), са собственост на нашата компания, поради което са защитени от Закона за авторското право на Република България. При копиране на „материали“ се прилагат общите правила и условията за ползване.

 





Свържи се
с нас

Поискай оферта